Självplock dahlior

Under säsongen 2023 kommer vi åter att erbjuda självplock av dahlior och andra snittblommor så snart plantorna börjar ge riktigt med blommor, läs gärna nedan hur det går till oc hvad som gäller när man besöker vår odling. Följ oss gärna på sociala medier för uppdateringar och nyheter.
Instagram: Irisgarden_Sweden
Facebook: Irisgården

Hur går det till?

Inför ett besök hos oss så finns det några saker att tänka på. På den grusade gårdsplanen finns det gott om parkeringplats att ställa sin bil.
I dahliabäddarna kan det vara både blött efter regn och lite smutsigt om fötterna! Vi rekommenderar en lämplig klädsel där lite vatten eller smuts på skorna inte gör något. Det kan också vara lite trångt, väskor, barnvagnar och hundar får vänta utanför blomsterbäddarna. Vill man inte plocka själv så kommer det vid mån av tid finnas färdigplockade blommor att välja av och vi kan givetvis hjälpa till när det behövs. Färdigplockade dahlior skördas sent på kvällen dagen innan eller tidigt på morgon för att minska stressen på blommorna. Vi kan även sätta samman buketter vid önskemål.

Bra att ta med

Dahlior som klipps från stjälken får alltid en chock, speciellt om det är varmt och soligt när det sker. En mycket ren hink eller liknande med friskt vatten är bra att ta med för att hjälpa blommorna lite på vägen hem. Repa helst av bladmassa direkt efter skörd för att minska avdunstningen från blomman, snitta om stjälkarna när blommorna ska ned i sin vas.

Låna sekatör

Dahlior kan inte plockas för hand, de har sega stjälkar som knäcks men lossnar inte lätt från plantan. Sekatör eller sax måste användas vid skörd i våra odlingar. Små och smidiga sekatörer finns att låna på plats samt handsprit att sprita händer och handtag med efter användning. Har du en egen sekatör så går det bra att använda den, sprita av eggen innan du klipper i våra plantor.

Hur ska man klippa?

När man skördar dahlior så vill man ha en fin och lång stjälk, men utan att klippa av för stor del av plantan. Man ska klippa precis ovan ett bladpar så nära tillväxtpunkten som möjligt där stjälkarna möts. Välja en blomma som ser utslagen ut men som inte har börjat vissna eller sloka i blombladen på baksidan av blomman. Mer information om hur man ska klippa kommer även finnas på plats.

Klipp inte knoppar

Dahlior slår inte ut så mycket efter att de klippts av, därför vill du välja en väl utslagen blomma med fin form och alltså inte knoppar. Följer någon knopp med på stjälken så är de fina att spara som kontrast till blommorna, men det är inte vad du ska satsa på för långt hållbarhet i vas. Öppna sorter (med en synlig disk av pollen i mitten) kan med fördel vara knappt utslagna för att insekter inte ska ha hunnit pollinera dem, då tappar blomman bladen snabbt. Undvik öppna blommor där pollenet börjar få en mer brun nyans och dammar.

Vi tar Swish

Betalinformation kommer finns på plats samt aktuella prislistor.
Dahlior kommer säljs styckvis 15kr/per stjälk eller som ett paket med 12 st stjälkar för 160kr. Stora tallriksdahlior ingår inte i detta paketpris utan säljs endast för styckpris på 25kr/st Dessa är planterade i en egen rad och skyltade med ”Tallriksdahlior”. Prislistor för samtliga grödor kommer finnas på plats.