Om oss

Om Irisgården
Högt upp på det sydsvenska höglandet, utmed den medeltida handelsvägen Getaryggen nedanför Västra Götalands högsta berg Galtåsen ligger Irisgården, med spår från 1100-talet. Anorna från de gamla tiderna syns inte minst på den kyrkoruin som idag finns kvar på gården, där kyrkan förr låg på hednisk plats. Den tillhörde kyrkoherden i Hössna tills den på 1500-flyttades och återuppstod som Hössna kyrka.
Gården ligger vid Ätrans källa Äramossen angränsande till ätrandalen som vart bosättning i Sverige i tusentals år, och är namngiven efter kvinnan som byggde dagens boningshus, Iris Bok.

För mer information om gården hänvisas till Bygdeband med samlad information om gårdens historia.

För mer information om Hössna gamla kyrka i Kinnared, hänvisar vi till riksantikvarieämbetets tjänst Fornsök och objektidentitet L1966:8920.

Om oss, Emma och Michael
Vi som förvaltar och bor på gården har en passion för äkta mat och goda råvaror. Vi lämnade sedan en tid tillbaka storstaden för landsbygden, för att på riktigt kunna styra vad vi äter och hur vi lever. Det viktigaste för oss är maten vi får i oss, att den är näringsrik, god och lokalproducerad. Odlad i samklang med naturen och kulturen. Vi vill även ha en variation i de grönsaker vi tar fram, en morot kan vara lila och både vattenmelon och kinesisk kål går utmärkt att odla i Sverige.