Höstskörd och äpplecider

Nu torsdagen den 3/10 är vi åter på REKO-Ring Ulricehamn med bl.a. majs, tomater, ananasphysalis och lite annat smått och gott. Gör er beställning i facebook-gruppen https://sv-se.facebook.com/groups/311777975944769/

I helgen som var samlades vi några på gården för att göra äpplecider av gårdens alla äppleträd. Vi skördade frukt till 18 liter härlig cider, som tvättats, krossats och pressats och som nu står på jäsning ett par veckor.
Vi gör cidern på blandade vildäpplen ihop med några söta äpplen och en fin fransk ädeljäst för att få en torr och frisk cider av nordfransk karaktär. Efter jäsning skall cidern tappas på flaska och förvaras mörkt och svalt ett par månader så blir den lagom att avnjutas till vårbruket.

Traktorn fick agera mobil stege för att komma upp i de gamla vildäppelträden
Michael är uppe och skördar
Skördade vildäpplen
Skördade söta äpplen
Tvätt av äpplen
Vi har en fruktkross / kvarn som vi kör äpplena igenom för att få en fin fruktmassa.
Krossade äpplen
Äpplekross på väg in i pressen
Ren äpplejuice från pressen på väg ner i jäshinken.
”Ciderfabriken”
Jäsning i rumstemperatur ca. tre veckor innan vi för över till nya jäskärl och efterjäsning med sockerlag. Därefter buteljering och lagring.

Lämna ett svar